Menu

SZEF KUCHNI POLECA
Kuchenchef empfehlt / Chef recommends

 

Policzki wołowe w sosie własnym podane z kluskami śląskimi i bukietem surówek 400g
Cheeks Rindfleisch in Soße , serviert mit Kartoffelknödel und Salat
Cheeks beef in gravy served with potato dumplings and salad

38,00 zł

Medaliony z combra sarny podane z rosti i surówką z buraczków 400g

Medaillons vom Hirschkalbsrücken serviert mit Rösti und Zuckerrübe
Medallions of venison loin served with rosti and beetroot

60,00 zł 

Pieczona gęsia noga z pieczonymi ziemniakami i surówką z buraczków 400g
Gebratene Gänsekeule mit Bratkartoffeln und Zuckerrübe
Roast goose leg with baked potatoes and beetroot

45,00 zł

Pieczona golonka z kością podana na aromatycznej kapuście zasmażanej
Gebratenes Eisbein mit Knochen auf dem aromatisch geschmortem Kraut serviert
Roasted pork leg with bone, served on aromatic stewed cabbage

8,00 zł/100g

„Kolorowe trio”(placki ziemniaczane przekładane polędwiczką wieprzową z grillowanymi warzywami) 400g
„Königliches Trio“ (Kartoffelpuffer mit Schweinelende und gekochtem Gemüse gefüllt)
„Royal Trio“ (potato fritter filled with pork loin and boiled vegetables)

38,00 zł


PRZYSTAWKI
Vorspeisen / Appetisers

 

Śledź w sosie tatarskim
Hering mit Tatare sosse
Herring with Tatare sauce

14,00 zł

Befsztyk tatarski
Tatar
Tatare

26,00 zł

Ślimaki w maśle czosnkowo-pietruszkowym
Schnecken in Butter Knoblauch und Petersilie
Snails in butter garlic and parsley

18,00 zł

Krewetki tygrysie w maśle czosnkowym z grzankami na kruchej sałacie
Tiger Garnelen in Knoblauch mit Croutons auf Salat
Tiger prawns in butter garlic dip with croutons on crisp lettuce

41,00 zł


SAŁATKI
Salate / Salads

 

Sałatka smakosza z grillowaną polędwiczką wieprzową, szparagami, ogórkiem, pomidorem, cebulą czerwoną, sałatą lodową i sosem czosnkowym 300g
Gourmet-Salat mit gegrilltem Schweinefilet, Spargel, Gurken, Tomaten, Zwiebeln, Eisbergsalat und Knoblauch-Sosse
Gourmet salad with grilled pork loin, white asparagus, cucumber, tomato, red onion, iceberg lettuce and garlic sauce

27,00zł

Sałata lodowa z wędzonym łososiem norweskim, gotowanym jajkiem, kaparami, czarnymi oliwkami, pomidorem i ogórkiem z sosem czosnkowym 300g
Eisbergsalat mit geräucherter norwegischer Lachs, Ei, Kapern, schwarzen Oliven, Tomaten und Gurken mit Knoblauch-Dip
Iceberg lettuce with smoked Norwegian salmon, boiled egg, capers, black olives, tomato and cucumber with garlic dip

27,00 zł

Sałatka lodowa z grillowanym kurczakiem i pieczarkami z patelni z pomidorem, ogórkiem, serem feta i sosem vinegret 300g
Iceberg Salat mit gegrilltem Hähnchen und Champignons in einer Pfanne mit Tomaten, Gurken, Feta-Käse und Sauce Vinaigrette
Iceberg Salad with grilled chicken and mushrooms in a pan with tomato, cucumber, feta cheese and vinaigrette sauce

26,00 zł

Sałatka grecka (sałata lodowa, ser feta, oliwki czarne, pomidory, sos vinegret) 300g
Griechisch Salat
Greek salad

18,00 zł

SAŁATKI PODAWANE SĄ Z PIECZYWEM CZOSNKOWYM
Die Salate werden mit Knoblauchtoast serviert

Salads are served with garlic toasts


ZUPY
Suppen / Soups

 

Flaki 300 ml
Kaldaunensuppe
Tripe soup

13,00 zł

Krem z dyni podawany z pestkami dyni 300 ml
Kürbiscremesuppe mit Kürbiskernen
Cream of pumpkin soup served with pumpkin seeds

10,00 zł

Zupa grzybowa z podgrzybków z makaronem 300 ml
Steinpike suppe mit Nudeln
Mushroom soup with noodles

13,00 zł

Rosół z kołdunami lub makaronem 300 ml
Fleischbrühe mit Teigtäschchen oder mit Nudeln
Broth with dumplings or noodles

9,00 zł

Barszcz z kołdunami lub pasztecikiem 300 ml
Borschtsch mit gefüllten Teigtäschchen oder Borschtsch mit Pastete
Borscht with dumplings or pies

9,00 zł

Żurek na wędzonce 300 ml
Sauerteigsuppe
Sour rye soup

10,00 zł


JARSKIE
Vegetarier / Vegetarian

 

Placuszki ziemniaczane ze szpinakiem przekładane i zapiekane mozarellą 300g
Kartoffelpuffer mit Spinat und Mozzarella
Potato pancakes with spinach and baked mozzarella

20,00 zł

Risotto z warzywami i tymiankiem z sosem pang gang250g
Risotto mit Gemüse und Thymiansauce Pang Bande
Risotto with vegetables and thyme sauce pang gang

29,00 zł 

Pierogi ruskie okraszone z cebulką podane z kwaśną śmietaną 300g
Russische Teigtaschen garniert mit Speck und Zwiebeln, serviert mit Sauerrahm
Russian dumplings topped with bacon and onions, served with sour cream

20,00 zł 

Cukinia faszerowana pieczarkami zapiekana z parmezanem 250g
Zucchini gefüllt mit Champignons mit Parmesankäse gebacken
Zucchini stuffed with mushrooms baked with parmesan cheese

20,00 zł

Makaron ze świeżym łososiem i szpinakiem 250g
Penne mit Lachs und Spinat
Penne with fresh salmon and spinach

33,00 zł


WIEPRZOWINA
Schweinefleisch / Pork

 

Schab faszerowany warzywami julienne podane na sosie z kolorowym pieprzem 150g
Schweinelende mit Gemüse Julienne gefüllte serviert auf einer Sauce aus buntem Pfeffer
Pork loin stuffed with julienne vegetables served on a sauce of colored pepper

31,00 zł

Pieczone żeberka na kapuście kminkowej 300g
Schweinerippchen Kohl Caraway
Breaded pork with the cabbage Caraway

25,00 zł

Kotlet schabowy podany z zasmażaną kapustą 130g
Golden gebackenes Schweinekotelett mit geschmortem Kraut serviert
Golden breaded pork served with stewed cabbage

26,00 zł

Grillowane polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 130g
Schweinelende in Pfifferling Soße
Pork escalope in chanterelle sauce

33,00 zł


WOŁOWINA
Rindfleisch / Beef

 

Stek z polędwicy wołowej z sosem z zielonego pieprzu 130g
Rumpsteak mit mit grüner Pfeffersosse
Sirloin steak withwith green pepper sauce

53,00 zł 

Stek z polędwicy wołowej z masłem czosnkowym 130g
Rumpsteak mit Knoblauchbutter
Sirloin steak with garlic butter

53,00 zł

Stek z polędwicy wołowej z zielonymi szparagami i sosem Dijon 130g
Rumpsteak mit grünem Spargel und Dijon-Sauce
Sirloin steak with green asparagus and Dijon sauce

53,00 zł

Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami po prowansalsku 130g
Rumpsteak mit Pilzen Provencal
Sirloin steak with mushrooms Provencal

53,00 zł

Rostbef z kolorowym pieprzem lub z sosem czosnkowym 140g
Roastbeef mit buntem Pfeffer oder Knoblauch-sosse
Roast beef with colour pepper or garlic sauce

35,00 zł


DRÓB
Geflügel / Poultry

 

Grillowany filet drobiowy z grillowaną cukinią i dipem greckim130/100g
Gegrilltes Huhn mit gegrillter Zucchini und griechische Dip
Grilled chicken with grilled zucchini and Greek dip

28,00 zł 

Pieczony indyk z bakaliami podany z sosem cumberland 130/100g

Putenbraten mit Nüssen und Rosinen, serviert mit Sauce Cumberland
Roast turkey with nuts and raisins, served with Cumberland sauce

28,00 zł

Filet po góralsku 150g
(Panierowany filet z kurczaka pod kołderką ze szpinaku i sera wędzonego)
Paniertes Hähnchenfilet unter der Bettdecke mit Spinat und geräuchertem Käse
Breaded chicken fillet under the covers with spinach and cheese

26,00 zł

Kotlet de vollaile z serem 150g
Kiewer Kotlet mit Käse
De vollaile with cheese

25,00 zł


RYBY
Fischgerichte / Fish dishes

 

Pieczona polędwica z dorsza w pomidorowym pesto200g
Gebratene Lende von Kabeljau in Tomaten-Pesto
Roast loin of cod with tomato pesto

38,00 zł 

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym 1szt.
Forelle mit Knoblauchbutter gebacken
Trout baked with garlic butter

26,00 zł

Miruna smażona podana na cytrynowych warzywach 200g
Miruna gebratenem Gemüse serviert auf Zitrone
Miruna fried vegetables served on lemon-vegetables

28,00 zł

Pieczony filet z łososia podany na szpinaku 200/100g
Gebratenes Lachsfilet serviert mit Spinat
Roasted fillet of salmon served with spinach

31,00 zł 

Dorada pieczona w soli 200g
Bream in Salz gebacken
Bream baked in salt

69,00 zł


DESERY
Dessert / Desserts

 

Panna Cotta z jagodami
Panna Cotta mit Beeren
Panna Cotta with berries

13,00 zł 

Torcik orzechowy
Walnusskuchen
Nut cake

13,00 zł 

Szarlotka z lodami
Apfelkuchen mit Eis
Apple pie with ice cream

13,00 zł

Sernik
Käsekuchen
Cheesecake

10,00 zł

Puchar lodowy z dodatkami…
Eis Pokal mit Extras…
Icecream cup with extras…

13,00 zł