Kuchnia staropolska we Wrocławiu

SZEF KUCHNI POLECA

Kuchenchef empfehlt/ The headcooc recommends

Policzki wołowe w sosie własnym podane z kluskami śląskimi i bukietem surówek  400g

Cheeks Rindfleisch in Soße , serviert mit Kartoffelknödel und Salat

Cheeks beef in gravy served with potato dumplings and salad

44,00 zł

Grillowany filet z kaczki z pieczonym jabłkiem i żurawiną podany z kluskami śląskimi i bukietem surówek 500g
Gegrilltes Entenfilet mit Bratapfel und Cranberry serviert mit schlesischen Teigtaschen und Salat

Grilled duck fillet with baked apple and cranberry served with Silesian dumplings and a salad salad

39,00 zł

 

Confitowana noga z gęsi podana z kluskami śląskimi, sosem wiśniowym i modrą kapustą 400g
Confit Gänsekeule serviert mit schlesischen Knödeln, Kirschsauce und Rotkohl
Confit goose leg served with Silesian dumplings, cherry sauce and red cabbage

44,00 zł

 

Golonka wieprzowa na kapuście zasmażanej
Schweinefleischknöchel auf gebratenem Kohl
Pork knuckle on fried cabbage

10,00 zł za 100g

„Kolorowe trio”( 3 placki ziemniaczane przekładane polędwiczką wieprzową z grillowanymi warzywami)  400g

„Königliches Trio“ (Kartoffelpuffer mit Schweinelende und gekochtem Gemüse gefüllt)

„Royal Trio“ (potato fritter filled with pork loin and boiled vegetables)

39,00 zł

PRZYSTAWKI

Vorspeisen / Appetisers

Panierowane pieczarki zapiekane z serem i sosem czosnkowym 150g
Panierte Champignons mit Käse-Knoblauch-Sauce überbacken

Breaded mushrooms baked with cheese and garlic sauce

15,00 zł

Śledź w sosie tatarskim  lub w oleju

Hering mit Tatare sosse

Herring with Tatare sauce

14,00 zł

 

 Befsztyk tatarski

Tatar

Tatare

27,00 zł

Kalmary w cieście podane na sałacie lodowej z sosem tysiąca wysp 150g
Teig Tintenfisch serviert auf Eisbergsalat mit tausend inselsoße

Batter squid served on iceberg lettuce with a thousand island sauce

18,00 zł

SAŁATKI

Salate / Salads

Sałatka smakosza z grillowaną polędwiczką wieprzową, szparagami, ogórkiem, pomidorem, cebulą czerwoną, sałatą lodową i sosem czosnkowym 300g

Gourmet-Salat mit gegrilltem Schweinefilet, Spargel, Gurken, Tomaten, Zwiebeln, Eisbergsalat und Knoblauch-Sosse

Gourmet salad with grilled pork loin, white asparagus, cucumber, tomato, red onion, iceberg lettuce and garlic sauce

28,00zł

 

Sałatka z grillowanym kurczakiem 300g

(sałata lodowa, ogórek, pomidor, ser feta, grillowany kurczak, pieczarki, sos vinegret)
Salat mit gegrilltem Hähnchen  (Eisbergsalat, Gurke, Tomate, Feta-Käse, gegrilltes Hähnchen, Champignons, Vinaigrette-Sauce)
Salad with grilled chicken (iceberg lettuce, cucumber, tomato, feta cheese, grilled chicken, mushrooms, vinaigrette sauce)

27,00 zł

 

Sałatka z krewetkami 300g

(mix sałat, krewetka, melon, pomidor, ogórek, papryczka peperoni, sos balsamiczny)
Salat mit Garnelen (Mischung aus Salat, Garnelen, Melone, Tomaten, Gurken, Peperoni-Pfeffer, Balsamico-Sauce

Salad with shrimps (mix of lettuce, prawn, melon, tomato, cucumber, peperoni pepper, balsamic sauce)

29,00 zł

 

Sałatka grecka 300g

(sałata lodowa, ser feta, oliwki czarne, pomidory, ser feta)

Griechisch Salat

Greek salad

19,00 zł

SAŁATKI PODAWANE SĄ Z PIECZYWEM CZOSNKOWYM

Die Salate werden mit Knoblauchtoast serviert

Salads are served with garlic toasts

ZUPY

Suppen / Soups

Krem z dyni 300ml
Kürbiscreme
Pumpkin soup

11,00 zł

Zupa grzybowa z kluseczkami 300ml
Pilzsuppe mit Knödeln
Mushroom soup with dumplings

14,00 zł

Rosół z kołdunami lub makaronem 300ml

Fleischbrühe mit Teigtäschchen oder mit Nudeln

Broth with dumplings or noodles

10,00 zł

Barszcz z kołdunami lub pasztecikiem 300ml

Borschtsch mit gefüllten Teigtäschchen oder Borschtsch mit Pastete

Borscht with dumplings or pies

10,00 zł

Żurek na wędzonce  400ml

Sauerteigsuppe

Sour rye soup

12,00 zł

 

Flaki wołowe 400ml
Rinderkutteln

Beef guts

14,00 zł

WOŁOWINA

Rindfleisch / Beef

Stek z polędwicy wołowej z masłem czosnkowym 130g

Rumpsteak mit Knoblauchbutter

Sirloin steak with garlic butter

52,00 zł

Stek z polędwicy wołowej z grillowanymi szparagami

i dipem francuskim 130g

Rumpsteak mit gegrilltem Spargel und Französisch Dip

Sirloin steak with grilled asparagus and French dip

59,00 zł

Stek z polędwicy wołowej  z zielonym pieprzem 130g
Rumpsteak mit grünem Pfeffer
Sirloin steak with green pepper

54,00 zł

Grillowany rostbef z sosem czosnkowym 130g

Roastbeef mit Knoblauch-sosse

Roast beef with garlic sauce

33,00 zł

Wołowina po burgundzku podana z plackami ziemniaczanymi i śmietaną 400g
Burgunder-Rindfleisch serviert mit Kartoffelpuffer und Sahne
Burgundy beef served with potato pancakes and cream

39,00 zł

WIEPRZOWINA

Schweinefleisch / Pork

Pieczone żeberka z kapustą kminkową 400g
Gebackene Rippen mit Kümmelkohl

Baked ribs with caraway cabbage

32,00 zł

 

Zraz śląski w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi

 i modrą kapustą 500g
Schlesische Ravioli in Soße mit schlesischen Knödeln und Rotkohl
Silesian ravioli in gravy with Silesian dumplings

and red cabbage

36,00 zł

 

Kotlet schabowy podany z zasmażaną kapustą 130g

Golden gebackenes Schweinekotelett mit geschmortem Kraut serviert

Golden breaded pork served with stewed cabbage

26,00 zł

Grillowane polędwiczki  wieprzowe w sosie kurkowym 130g

Schweinelende in einer Pilzsoße

Pork escalope in mushroom sauce

 33,00 zł

DRÓB

Geflügel / Poultry

Kurczak w orzechach ziemnych z sosem bursztynowym 130g

Hähnchenfilet in Erdnüssen mit Bernsteinsauce

 Chicken in peanuts with amber sauce

25,00 zł

 

Grillowany filet z kurczka z grillowanymi warzywami 280g
(szparagi, papryka, pieczarki, cebula czerwona)
Gegrilltes Hähnchenfilet mit gegrilltem Gemüse

Grilled chicken fillet with grilled vegetables

27,00 zł

 

Filet po góralsku 250g

(Panierowany filet z kurczaka pod kołderką ze szpinaku i sera wędzonego)

Paniertes Hähnchenfilet unter der Bettdecke mit Spinat und geräuchertem Käse

Breaded chicken fillet under the covers with spinach and cheese

28,00 zł

Kieszonka faszerowana fetą, brokułem i pomidorami suszonymi 200g
Eine Tasche gefüllt mit Feta, Brokkoli und getrockneten Tomaten

A pocket stuffed with feta cheese, broccoli and dried tomatoes

28,00 zł

RYBY

Fischgerichte / Fish dishes

Dorsz panierowany podany z frytkami, surówką z białej kapusty i dipem czosnkowo-koperkowym 400g
Panierter Kabeljau mit Pommes Frites, Weißkohlsalat und Knoblauch-Dill-Dip

  Breaded cod served with fries, white cabbage salad and garlic-dill dip

33,00 zł

Pstrąg smażony 1szt.
Gebackene Forelle

Baked trout

25,00 zł

Filet z sandacza zapiekany ze szpinakiem i mozarellą 300g
Zanderfilet mit Spinat und Mozzarella überbacken
Zander fillet baked with spinach and mozzarella

35,00 zł

Pieczony łosoś podany na szpinaku 130/150g

Gebackener Lachs serviert auf Spinat

Baked salmon served on spinach

33,00 zł

WEGE

Vegetarier / Vegetarian

Spaghetti agli olio 300g

(suszone pomidory, oliwa z oliwek, czosnek, czarne oliwki, parmezan, chili)

Spaghetti  agli olio

Spaghetti  agli olio

20,00 zł

Placuszki ziemniaczne  ze szpinakiem przekładane

i zapiekane mozarellą 300g

Kartoffelpuffer mit Spinat und Mozzarella

Potato pancakes with spinach and baked mozzarella

20,00 zł

Pierogi ruskie okraszone cebulką podane z kwaśną śmietaną 300g

Russische Teigtaschen garniert mit Zwiebeln, serviert mit Sauerrahm

Russian dumplings topped with onions, served with sour cream

20,00 zł

DESERY

Dessert / Desserts

Panna Cotta z jagodami

13,00 zł

Szarlotka z lodami

13,00 zł

Sernik

10,00 zł

Puchar lodowy z dodatkami…

13,00 zł