SZEF KUCHNI POLECA
Kuchenchef empfehlt/ The headcooc recommends
Policzki wołowe w sosie własnym podane z kluskami śląskimi i bukietem surówek 400g
Cheeks Rindfleisch in Soße , serviert mit Kartoffelknödel und Salat
Cheeks beef in gravy served with potato dumplings and salad
44,00 zł
Grillowany filet z kaczki z pieczonym jabłkiem i żurawiną podany z kluskami śląskimi i bukietem surówek 500g
Gegrilltes Entenfilet mit Bratapfel und Cranberry serviert mit schlesischen Teigtaschen und Salat
Grilled duck fillet with baked apple and cranberry served with Silesian dumplings and a salad salad
39,00 zł
Confitowana noga z gęsi podana z kluskami śląskimi, sosem wiśniowym i modrą kapustą 400g
Confit Gänsekeule serviert mit schlesischen Knödeln, Kirschsauce und Rotkohl
Confit goose leg served with Silesian dumplings, cherry sauce and red cabbage
44,00 zł
Golonka wieprzowa na kapuście zasmażanej
Schweinefleischknöchel auf gebratenem Kohl
Pork knuckle on fried cabbage
10,00 zł za 100g
„Kolorowe trio”( 3 placki ziemniaczane przekładane polędwiczką wieprzową z grillowanymi warzywami) 400g
„Königliches Trio“ (Kartoffelpuffer mit Schweinelende und gekochtem Gemüse gefüllt)
„Royal Trio“ (potato fritter filled with pork loin and boiled vegetables)
39,00 zł
PRZYSTAWKI
Vorspeisen / Appetisers
Panierowane pieczarki zapiekane z serem i sosem czosnkowym 150g
Panierte Champignons mit Käse-Knoblauch-Sauce überbacken
Breaded mushrooms baked with cheese and garlic sauce
15,00 zł
Śledź w sosie tatarskim lub w oleju
Hering mit Tatare sosse
Herring with Tatare sauce
14,00 zł
Befsztyk tatarski
Tatar
Tatare
27,00 zł
Kalmary w cieście podane na sałacie lodowej z sosem tysiąca wysp 150g
Teig Tintenfisch serviert auf Eisbergsalat mit tausend inselsoße
Batter squid served on iceberg lettuce with a thousand island sauce
18,00 zł
SAŁATKI
Salate / Salads
Sałatka smakosza z grillowaną polędwiczką wieprzową, szparagami, ogórkiem, pomidorem, cebulą czerwoną, sałatą lodową i sosem czosnkowym 300g
Gourmet-Salat mit gegrilltem Schweinefilet, Spargel, Gurken, Tomaten, Zwiebeln, Eisbergsalat und Knoblauch-Sosse
Gourmet salad with grilled pork loin, white asparagus, cucumber, tomato, red onion, iceberg lettuce and garlic sauce
28,00zł
Sałatka z grillowanym kurczakiem 300g
(sałata lodowa, ogórek, pomidor, ser feta, grillowany kurczak, pieczarki, sos vinegret)
Salat mit gegrilltem Hähnchen (Eisbergsalat, Gurke, Tomate, Feta-Käse, gegrilltes Hähnchen, Champignons, Vinaigrette-Sauce)
Salad with grilled chicken (iceberg lettuce, cucumber, tomato, feta cheese, grilled chicken, mushrooms, vinaigrette sauce)
27,00 zł
Sałatka z krewetkami 300g
(mix sałat, krewetka, melon, pomidor, ogórek, papryczka peperoni, sos balsamiczny)
Salat mit Garnelen (Mischung aus Salat, Garnelen, Melone, Tomaten, Gurken, Peperoni-Pfeffer, Balsamico-Sauce
Salad with shrimps (mix of lettuce, prawn, melon, tomato, cucumber, peperoni pepper, balsamic sauce)
29,00 zł
Sałatka grecka 300g
(sałata lodowa, ser feta, oliwki czarne, pomidory, ser feta)
Griechisch Salat
Greek salad
19,00 zł
SAŁATKI PODAWANE SĄ Z PIECZYWEM CZOSNKOWYM
Die Salate werden mit Knoblauchtoast serviert
Salads are served with garlic toasts
ZUPY
Suppen / Soups
Krem z dyni 300ml
Kürbiscreme
Pumpkin soup
11,00 zł
Zupa grzybowa z kluseczkami 300ml
Pilzsuppe mit Knödeln
Mushroom soup with dumplings
14,00 zł
Rosół z kołdunami lub makaronem 300ml
Fleischbrühe mit Teigtäschchen oder mit Nudeln
Broth with dumplings or noodles
10,00 zł
Barszcz z kołdunami lub pasztecikiem 300ml
Borschtsch mit gefüllten Teigtäschchen oder Borschtsch mit Pastete
Borscht with dumplings or pies
10,00 zł
Żurek na wędzonce 400ml
Sauerteigsuppe
Sour rye soup
12,00 zł
Flaki wołowe 400ml
Rinderkutteln
Beef guts
14,00 zł
WOŁOWINA
Rindfleisch / Beef
Stek z polędwicy wołowej z masłem czosnkowym 130g
Rumpsteak mit Knoblauchbutter
Sirloin steak with garlic butter
52,00 zł
Stek z polędwicy wołowej z grillowanymi szparagami
i dipem francuskim 130g
Rumpsteak mit gegrilltem Spargel und Französisch Dip
Sirloin steak with grilled asparagus and French dip
59,00 zł
Stek z polędwicy wołowej z zielonym pieprzem 130g
Rumpsteak mit grünem Pfeffer
Sirloin steak with green pepper
54,00 zł
Grillowany rostbef z sosem czosnkowym 130g
Roastbeef mit Knoblauch-sosse
Roast beef with garlic sauce
33,00 zł
Wołowina po burgundzku podana z plackami ziemniaczanymi i śmietaną 400g
Burgunder-Rindfleisch serviert mit Kartoffelpuffer und Sahne
Burgundy beef served with potato pancakes and cream
39,00 zł
WIEPRZOWINA
Schweinefleisch / Pork
Pieczone żeberka z kapustą kminkową 400g
Gebackene Rippen mit Kümmelkohl
Baked ribs with caraway cabbage
32,00 zł
Zraz śląski w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi
i modrą kapustą 500g
Schlesische Ravioli in Soße mit schlesischen Knödeln und Rotkohl
Silesian ravioli in gravy with Silesian dumplings
and red cabbage
36,00 zł
Kotlet schabowy podany z zasmażaną kapustą 130g
Golden gebackenes Schweinekotelett mit geschmortem Kraut serviert
Golden breaded pork served with stewed cabbage
26,00 zł
Grillowane polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 130g
Schweinelende in einer Pilzsoße
Pork escalope in mushroom sauce
33,00 zł
DRÓB
Geflügel / Poultry
Kurczak w orzechach ziemnych z sosem bursztynowym 130g
Hähnchenfilet in Erdnüssen mit Bernsteinsauce
Chicken in peanuts with amber sauce
25,00 zł
Grillowany filet z kurczka z grillowanymi warzywami 280g
(szparagi, papryka, pieczarki, cebula czerwona)
Gegrilltes Hähnchenfilet mit gegrilltem Gemüse
Grilled chicken fillet with grilled vegetables
27,00 zł
Filet po góralsku 250g
(Panierowany filet z kurczaka pod kołderką ze szpinaku i sera wędzonego)
Paniertes Hähnchenfilet unter der Bettdecke mit Spinat und geräuchertem Käse
Breaded chicken fillet under the covers with spinach and cheese
28,00 zł
Kieszonka faszerowana fetą, brokułem i pomidorami suszonymi 200g
Eine Tasche gefüllt mit Feta, Brokkoli und getrockneten Tomaten
A pocket stuffed with feta cheese, broccoli and dried tomatoes
28,00 zł
RYBY
Fischgerichte / Fish dishes
Dorsz panierowany podany z frytkami, surówką z białej kapusty i dipem czosnkowo-koperkowym 400g
Panierter Kabeljau mit Pommes Frites, Weißkohlsalat und Knoblauch-Dill-Dip
Breaded cod served with fries, white cabbage salad and garlic-dill dip
33,00 zł
Pstrąg smażony 1szt.
Gebackene Forelle
Baked trout
25,00 zł
Filet z sandacza zapiekany ze szpinakiem i mozarellą 300g
Zanderfilet mit Spinat und Mozzarella überbacken
Zander fillet baked with spinach and mozzarella
35,00 zł
Pieczony łosoś podany na szpinaku 130/150g
Gebackener Lachs serviert auf Spinat
Baked salmon served on spinach
33,00 zł
WEGE
Vegetarier / Vegetarian
Spaghetti agli olio 300g
(suszone pomidory, oliwa z oliwek, czosnek, czarne oliwki, parmezan, chili)
Spaghetti agli olio
Spaghetti agli olio
20,00 zł
Placuszki ziemniaczne ze szpinakiem przekładane
i zapiekane mozarellą 300g
Kartoffelpuffer mit Spinat und Mozzarella
Potato pancakes with spinach and baked mozzarella
20,00 zł
Pierogi ruskie okraszone cebulką podane z kwaśną śmietaną 300g
Russische Teigtaschen garniert mit Zwiebeln, serviert mit Sauerrahm
Russian dumplings topped with onions, served with sour cream
20,00 zł
DESERY
Dessert / Desserts
Panna Cotta z jagodami
13,00 zł
Szarlotka z lodami
13,00 zł
Sernik
10,00 zł
Puchar lodowy z dodatkami…
13,00 zł